Prețul aurului, în cădere liberă

Prețul aurului, în cădere liberă
Publicat: 12/03/2013, 17:02
Actualizat: 26/06/2013, 19:25

Prețul aurului a înregistrat cel mai slab început de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a încheiat cu cea mai mare cantitate din metalul prețios vândută de investitori din 2003 până în prezent.

Situația de pe piața aurului sugerează că metalul este pe cale să se devalorizeze puternic pentru prima dată după 12 ani de creștere susținută, perioadă în care valoarea prețiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungând la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie în septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de măsură utilizată pentru cotarea metalului pe piețele internaționale, reprezintă 31,1 grame.

Prețul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând ședința de luni pe bursa de la Londra la cotația de 1.581,55 dolari pe uncie, față de un preț mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg.

Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piața aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului.

Astfel, jucătorii la burse au vândut în februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vândută din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la începutul lunii martie, investitorii au renunțat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.

Analiștii Credit Suisse și Barclays anticipează că raliul de 12 ani al aurului se va încheia în 2013, iar miliardarul George Soros și-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacționare a metalului prețios în trimestrul trecut. Prețul aurului trece prin cea mai îndelungată perioadă de declin din 1997.

Declinul este cauzat de migrarea investitorilor înapoi către burse și obligațiuni odată cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii și creșterea puternică a lichidității în urma intervențiilor monetare pentru stimularea creșterii economice.

Aurul nu se devalorizează însă pentru toți investitorii. Denominat în yeni japonez, aurul s-a scumpit cu 5,4% de la începutul acestui an, pe fondul strategiei guvernului de la Tokyo de a reduce valoarea monedei naționale pentru a sprijini exporturile. În lire sterline, uncia a crescut în valoare cu 4,1%, în contextul programului de stimulare monetară a economiei derulat de Banca Angliei.

Băncile centrale și-au sporit anul trecut rezervele de aur cu 534,6 tone, cele mai mari achiziții din 1964, pentru a-și diversifica rezervele la prețuri mai reduse decât în urmă cu 2 ani.

Barclays estimează că băncile centrale vor cumpăra aur și în 2013 și 2014, câte 300 de tone.

Totodată, scăderea prețului aurului ar putea determina creșterea cererii pentru bijuterii, principala destinație a metalului. Barclays anticipează că vânzările de bijuterii vor crește cu 3,2% în acest an la nivel mondial, după o scădere de 8,2% anul trecut.

Pe de altă parte, deprecierea aurului afectează profitabilitatea companiilor miniere care îl extrag. În timp ce prețul aurului a crescut de 4 ori din 2003, costurile de extracție au urcat de 5 ori, potrivit datelor companiei de consultanță Kenneth Hoffman și analiștilot Bloomberg Industries. Pentru cei mari 11 „mineri’ de aur, costul mediu de producție a fost de 991 dolari pe uncie în primele 9 luni ale anului trecut.

Indicele bursier al celor mai mari producători de aur listați în SUA a scăzut cu 20% în acest an, după un declin de 8,3% în 2012 și 20% în 2011. Companiile miniere încearcă să se protejeze de efectul scăderii prețurilor prin vânzarea producției viitoare, în efect contracte de hedging.

Producția anuală de aur la nivel mondial se ridică la 2.700 de tone.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Modul extraordinar prin care celulele se adaptează la lipsa hranei